O značke ARCh MAX

ARCh MAX je mladá španielska značka venujúca sa výrobe športových ponožiek, ktoré slúžia ako prevencia problémov s plantárnou fasciou, zápalov okostíc či vyvrtnutých členkov.

slide

 

MECHANIZMUS PLANTÁRNEJ KLENBY

 

Tlmiaca funkcia plantárnej klenby. Plantárna klenba rozdeľuje zaťaženie naprieč celým chodidlom, funguje ako odpruženie a tlmí nárazy.

 

ZNÍŽENIE TLMIACEJ FUNKCIE

 

Po tom, ako chodidlo dopadne pri došľape na podložku, členok sa posunie vpred a dovnútra, pričom päta sa posunie dozadu, smerom nadol a do vonkajšej strany. V tej chvíli sú svaly plantárnej klenby natiahnuté. Ak sa tieto pohyby opakujú po dobu niekoľkých hodín, klenba sa unaví, čím sa znižuje jej tlmiaca schopnosť. To môže viesť k bolestiam, prípadne až zraneniam.

 

AKO ZACHOVAŤ VÝKONNOSŤ

 

Klenbu chodidla držia aj svaly predkolenia. Ak sa nám teda podarí znížiť zaťaženie chodidla tým, že podporíme pätu a klenbu, napomáhame optimálnemu výkonu.

 

NAJČASTEJŠIE ÚRAZY

 

1. Plantárna fascitída

K tomuto úrazu dochádza v dôsledku preťaženia plantárnej fascie. To spôsobuje bolesť a opuch v oblasti päty, ktoré zasahujú až klenbu. Bolesť býva výraznejšia ráno, keď robíme prvé kroky, po zahriatí chodidla bolesť ustúpi. Počas dňa sa však môže opäť zhoršiť, a to najmä pri chôdzi.

2. Zápal okostice

Zápal vzniká v dôsledku oslabenia plantárnej klenby, ktorá poklesne, a tak chodidlo nedokáže dostatočne absorbovať nárazy. Lýtko je vystavené záťaži a bolesť zasahuje až oblasť predkolenia. K zápalu okostice zvykne dochádzať pri zvýšenej námahe, pričom ľudia s plochými nohami sú na toto zranenie náchylnejší.

 

VYJADRENIE ULTRAMARATÓNCA RICHARDA ZVOLÁNKA:

 

K španielskej značke ARCh MAX som sa prvý raz dostal cez ich bežecké ponožky s patentovanou podporou klenby. Osobne som mával svojho času problémy s plantárnymi fasciami pre spadnutú klenbu, a tak bola voľba medzi ortopedickými vložkami a ponožkami ARCh MAX jasná. Tieto ponožky som využil na pretekoch aj počas tréningu. Okrem naozaj kvalitného držania klenby ma zaujal aj ich strih, ktorý je tesne nad členok a tak nie sú ani vysoké, ani do nich počas behu nevpadnú kamene.

Druhým produktom od ARCh MAX bol bežecký pás, ktorý oproti konkurencii neváži skoro nič, nesaje pot a uložené veci v ňom držia pevne na svojom mieste. Tu som mal na začiatku trochu pochybnosti, keďže sa veci doň vkladajú zhora. Zaujímavosťou tohto pásu je aj možnosť horizontálneho upevnenia bežeckých paličiek na chrbtovej časti, takisto veľká kapsa na telefón. Po stranách sú menšie kapsičky na gély či kľúče, ktoré v nich neskáču.

Tretím produktom od firmy ARCh MAX, s ktorým som sa stretol a používam ho doteraz, je trojlitrová bežecká vesta. Tá ma dostatočne veľa odkladacieho priestoru na to, aby si v nej spolu s bežeckým pásom človek zabehol 100-kilometrový ultramaratón. Na chrbtovej časti je priestor aj pre camelbag, no ja tento priestor využívam na odkladanie vecí na prezlečenie, nepremokavú bundu či inú výbavu. Po každej strane je jedna veľká kapsa, napríklad na jedlo. Nechýba ani píšťalka, ktorá je povinnou výbavou už snáď na každom „ultráku“, a vestu si človek počas behu ani nevšimne, lebo nijako na tele nevadí.

Na záver by som chcel ešte vystihnúť primeranú cenu produktov či ich rôzne farebné prevedenia. Medzi produktmi od ARCh MAX si vyberie každý.