Fatra Challenge - další úspěch v našich řadách

Poslední týdny byste v kalendáři těžko hledali víkend, kdy se někdo z našich ambasadorů neumístil na nejvyšších příčkách běžeckých závodů. Naposledy jsme oslavovali tuto sobotu 7.10.2017 3. místo Martiny Čibové a Marcela Matanina na 0. ročníku Fatra Challenge. Máme samozřejmě obrovskou radost, a proto jsme se je rozhodli, ještě plné dojmů, vyzpovídat.

fatrachallange-blog

Kdy a kde vznikla myšlenka na to spojit vás dva právě na Fatra Challenge?

 

Maťa: Ja som sa k tomu dostala ani neviem ako :D. Ľudia mi začali hovoriť ako sa tešia, a že sa vidíme na štarte. Prekvapená som sa pýtala, odkiaľ majú túto informáciu a oni povedali, že Marcel všetkým hovorí, že ideme spolu štafetu :D A tak sa aj stalo.

Marcel: Myslím si, že niekde sme spolu sedeli na jednom spoločnom stretnutí a niečo som spomínal, že by som to rád bežal. 70 km sa mi ale zdalo veľa, tak Maťka alebo Peťo navrhli, či nedáme štafetu vo dvojici. Mne sa to celkom páčilo, tak sme to dali dokopy.

 

Jak jste se na závod připravovali? Kolik kilometrů týdně jste tak naběhali?

 

Maťa: Tým, že behám prevažne trailové behy, tak som vedela, čo ma asi čaká, čiže nejaká špeciálna príprava nebola. Mesačne nabehám okolo 180 – 220 km po kopcoch.

Marcel: U mňa nejaká špeciálna príprava nebola, keďže behám denno-denne. Mam svojich klientov a skupiny, tak nejaká špeciálna priprava nebola potrebná.

 

Podle čeho jste si rozdělili úseky. Bylo to předem jasně dané nebo jste se demokraticky dohodli? :-D

 

Maťa: Úseky sa delili demokraticky. Marcel chcel ísť dlhšiu časť, takže to bola jednoduchá matematika. Ja pôjdem prvé dva a on zvyšné tri. Aj sme zvažovali, že pôjdeme úseky na striedačku, ale pri trailoch by nás to viac zničilo, ako by sme si to užili.

Marcel: Úseky sme si rozdelili demokraticky, ja som chcel bežať 10km a Maťka zbytok, ale neprešlo to hlasovaním. Tak sme to rozdelili približne na polovicu.

 

Jak moc náročná pro vás byla trať?

 

Maťa: Moje dva úseky spolu merali 28km a 1500 nastúpaných metrov. Štartovalo sa za tmy o 6 ráno. Teplota vonku sa hýbala niekde okolo 4 stupnov a bola hmla. Prvých 10km bolo prevažne do kopca, kde sa na hrebeni objavil už aj sneh. Prvá časť zbehla relatívne rýchlo a ja som sa tešila na tú druhú, ktorá mala byť už behateľnejšia. Samozrejme to by bolo moc jednoduché a prišlo na scénu blato…najprv som sa ho snažila obchádzať, ale po čase ma to prestalo baviť, nakoľko udržať sa na nohách v mazlavom bahne, kde neviete ako hlboko sa zaboríte pri ďalšom kroku bolo náročné. Zo zvyšných 16 km bolo asi 70% takto blatových, čo uberalo oveľa viac síl. Keď mi na kontrole oznámili že už len posledních 5km zbeh dole do doliny…vravím si, že konečne dobehnem stratu :D, ale zase omyl… aj smerom dole to bolo šmykľavé blato a pomedzi skaly….takže som si oprášila lyžiarske schopnosti a snažila sa udržať na nohách. Prvé slová chalanov na odovzdávke boli: „Martina a ty si čo robila, šak si ako prasa špinavá. Však si išla behať a nie válať sa v blate“ :D

Marcel: Trať bola veľmi pekná aj kde náročná vzhľadom nato, že po trase som mal naozaj všetky 4 ročné obdobia. Užil som si aj blato aj slnko, ale samozrejme boli aj ľahké aj celkom ťažké úseky. Môj úsek meral 42 km, ale vzhľadom na moju chybu na trati, kde som neodbočil, tak nakoniec to bolo o nejaké 4 km dlhšie. Nevadí, užil som si to velmi. Nakoniec to bolo 46 km a 1949m nastúpaných a 1462m naklesaných.

fatrachallange-1

 

Jaká byla na trati konkurence a s jakými ambicemi jste do závodu šli?

 

Maťa: Konkurenciou nám boli viacčlenné družstvá. Marcelova taktika bola jasná, citujem: „Mati, ty urobíš na prvých dvoch úsekoch 15 min náskok pred všetkými a ja ho potom už nejako udržím“ …. Snaha z mojej strany bola, ale prvé dve pánske štvorčlenné štafety dobehli na kontrolu o 15 min skôr, tak som Marcelovi povedala, že sa nebude nudiť a môže ich trochu ponaháňať :D

Marcel: Do preteku sme išli s tým, že skúsime na bedňu. Keďže v konkurencii štafiet, kde mohlo bežať až 5 bežcov a my sme boli len dvaja, tak si myslím, že naše 3 miesto je skvelý výsledok.

 

Co všechno jste s sebou měli na trati?

 

Maťa: Ja som mala vo veste asi všetko. Základnú lékárničku, izotermickú fóliu, šušťačku, rukavice som si dala prezieravo na prístupné miesto a dobre som urobila. Taktiež nesmeli chýbať gély a magnézium a 2x 500ml soft flask. V opasku som mala mobil a vreckovky. Na prvej kontrole už bolo svetlo, tak som poprosila dobrovoľníkov nech mi dajú do vaku ešte čelovku, na čo prišla odpoveď, že asi sa tam nezmestí….tak vravím aaale zmestí. Rozzipsovali časť na 4,5l veste a ostali prekvapení, koľko miesta tam ešte bolo, aj keď zvonku to tak nevyzeralo.

Marcel: Vzhľadom na to, že počasie bolo v sobotu každú hodinu iné, potrebovali sme si toho zobrať naozaj veľa. Či už to bolo oblečenie, ale aj gély a ďalšiu povinnú výbavu. Vo veste ARCh MAX 4,5L som mal zbalené – 4 gély, 4 ks carbonex, dve 500ml soft flasky, termofóliu, pršiplášť, čiapku, rukavice, bundu, vestu a telefon.

 

Sobotní počasí zrovna nebylo ideální? Jak se vám v něm běželo?

 

Maťa: Počasie bolo fajn. Zažila som už aj horšie, skôr to spomínané blato dalo zabrať. Toto bol jeden z pretekov, na ktorý budem ešte dlho spomínať. Siahla som si dosť hlboko a pasovala som sa s blatom a chladom. Ale človek sa nesmie vzdať a musí ísť za svojim cieľom.

Marcel: Bezalo sa mi celkom dobře aj kde naozaj som vystriedal vsetky rocne obdobia.

 

Věděli jste v průběhu závodu, jak si vedete v porovnání s ostatními závodníky? A je možné v takovém případě taktizovat?

 

Maťa: Vedeli sme na jednotlivých kontrolách, na ktorom mieste sme, ale taktizovať už nebolo ako…úseky boli rozdelené….trebalo ich len zabehnúť.

Marcel: Maťka to rozbehla veľmi dobre, takže keď mi odovzdávala štafetu, mali sme prehľad kde sme až po moje zablúdenie. Potom som bežal bez nejakej informácie, pretože som sa nikde už nezastavoval. Až na poslednej občerstvovačke som zistil, že sme na treťom mieste.

 

Jak byste ve finále zhodnotili vaše umístění a plánujete se v tomhle složení na Fatra Challenge vrátit i příští rok?

 

Maťa: Určite plánujeme sa vrátiť aj o rok, ale v akom zložení je ešte vo hviezdach.

Marcel: Rád by som sa tam vrátil, ale vzhľadom nato, že môžu bežať až 5 bežci, možno by som ešte aspoň jedného k nám zobral. Veľmi sa teším 3 miestu a pokiaľ budem fit určite sa rád na Fatra Challenge vrátim.

fatra-b

 

Mati, nedá mi to se nezeptat dbáš. Co Ti říká regenerace?

 

Maťa: Bez regenerácie by to určite nešlo. Ja osobne som veľká kamarátka s vibračným valcom Vyper od Hyperice a snažím sa valcovať minimálne každý druhý deň a keď je to potrebné tak aj častejšie. Člověk zistí, že sa cíti potom lepšie a svaly sú pružnejšie.

 

A co nějaká kompenzační cvičení, je součástí Tvého tréninků?

 

Maťa: V rámci tréningu mám zaradené aj silové cvičenia od fyzioterapeuta, aby som posilnila členky, kolená, bedrá a vlastne aj celé držanie tela, nakoľko pri trailových behoch je to dôležité.

 

Poslední otázka samozřejmě bude mířit na vaše další cíle. Co máte v nejbližší době v plánu a kde vás můžeme zase vidět?

 

Maťa: Mňa môžete vidieť najbližšie kde inde ako v kopcoch :D 14.10. ma čaká Mariantálsky štvanec, 22.10. Dračí kros a ďalšie preteky Karpatského pohára a možno ešte nejaké ďalšie chuťovečky.

Marcel: Tak mňa ešte čaká 29.10. maratón v Ljubljane a potom sa veľmi teším, lebo znovu pobežíme spolu s Maťou, aj keď teraz každý sám za seba na Bathory cross 26.11. a na koniec roka ešte jeden polmaratón v Pise 17.12.

Pozn.: Celou fotogalerii naleznete v naší facebookové galerii.