Běžecké tipy Marcela Matanina #4

Prečo by ste mali behať tempové behy? Keďže už beháte nejaký ten čas, dostali ste sa na určitú úroveň, ale neviete sa z nej posunúť ďalej. Vtedy je čas na to, aby ste zaradili do tréningu niečo, čo by ho trochu spestrilo, ale zároveň si dáte do tela. Pretože tieto tréningy, pokiaľ ich robíte správne, môžu aj trochu „bolieť“. Na druhej strane pokiaľ vydržíte, tak vás posunú dopredu.

Je potrebné začať behať kratšie vzdialenosti, v tempe, ktoré by malo byť o cca 30 – 45 sekúnd pomalšie, ako je vaše pretekové tempo. Začnite pri vzdialenosti napr. 4 km a postupne pridávajte, pokiaľ to pôjde. Vzdialenosť závisí od toho, na čo konkrétne sa pripravujete (desiatka alebo maratón). Výhodou tempových behov je to, že pri tréningu v týchto zimných mesiacoch nemáte pauzu medzi úsekmi a tým je menšia šanca na prechladnutie.

Vrstvenie oblečenia v zimných mesiacoch je veľmi dôležité. Čím je vonku chladnejšie, tým viac vrstiev máte na sebe a rýchlejšie sa prepotia. Preto je dobré si obliecť viac tenších vrstiev ako jednu hrubú. Dbajte na to, aby úplne spodná vrstva bola funkčná a hriala vás na jednej strane, ale na druhej strane je dôležité, aby odvádzala pot do ďalšej vrchnej vrstvy. Pokiaľ si dáte klasické bavlnené tričko, ktoré spotíte, bude vás chladiť, čo vám pri dlhšom tréningu bude znepríjemňovať celý beh a nebudete mať z tréningu dobrý pocit. Posledná tretia vrstva by vás mala chrániť z vonku v prípade vetra alebo mrazu. Podľa vlastných skúseností by som vám odporučil spomínané tri vrstvy: spodnú, ktorá vás bude hriať a odvádzať pot, druhá ktorá pohltí pot odvedený z tela a tretia vonkajšia, ktorá vás bude chrániť pred vetrom z vonkajšej strany.

Testovanie. Pomaly ste sa rozbehali, máte dobrú kondičku, bolo by dobré si ešte pred zaradením tempových behov a intervalov urobiť jednoduchý Cooprov test. Je to test behu koľko km ste schopní odbehnúť za 12 min.. Test má jednoduché vyhodnotenie. Každá veková kategória má dané štandardy koľko km by mal kto zabehnúť. V prípade, že by ste chceli niečo zložitejšie tak je potrebné sa podrobiť funkčným testom, alebo si dať urobiť laktátovú krivku. Tieto testy vám ukážu viacero smerodajných ukazovateľov, od ktorých sa vie váš tréner lepšie odraziť pri tvorbe vášho tréningového plánu. Po určitom tréningovom programe, pokiaľ ten test zopakujete, mali by ste vidieť posun vo výkonnosti. Ak ste dodržiavali tréningový plán a rady trénera.     

gps-2126766_1920