BĚŽECKÉ TIPY MARCELA MATANINA #3

Ako sa s radosťou rozbehnúť do nového roka.

 – máme tu začiatok roka a veľa z vás si dalo novoročné predsavzatia, že v novom roku konečne začne športovať a behať. Treba mať na zreteli, že to nebude až také jednoduché, lebo ak  ste doteraz nič nerobili, alebo robili strašne málo, tak musíte začať naozaj pozvoľna.  Viem, že teraz máte veľa  energie a chuti, no treba robiť všetko s mierou a samozrejme tak, aby ste to hneď na začiatku neprehnali a nezranili sa. Začnite pozvoľna, aby ste svaly postupne pripravili na prácu, ktorú od nich budete chcieť.

hiking-1031628_1280

Prvý týždeň by som odporučil začať voľnejšími behmi, aby ste organizmus naštartovali. Treba mať na pamäti, že pokiaľ ste dlhšie nič nerobili a začnete príliš rýchlo, niektoré prudké pohyby môžu spôsobiť, že  si niečo v tom lepšom prípade len natiahnete. Sval si však môžete aj úplne roztrhnúť a tým svoje snaženie ukončíte ešte skôr ako ste začali.   Až po prvých zahrievacích tréningoch by som zaradil prvý rýchlejší tréning. Samozrejme nezabúdajte, že pred každým rýchlym tréningom je potrebné sa rozklusať a rozcvičiť, aby boli svaly na rýchly tréning nachystané.

Začiatky sú občas ťažké, ale po pár tréningoch tá „svalovica“ prejde a bude všetko v poriadku. Ak trénujete podľa nejakého plánu, tak sa ho držte. Verím, že tréner myslel na to, že ste nejakú dobu oddychovali a regenerovali. Ak Vám môžem poradiť z vlastnej skúsenosti, prvý týždeň tréningu by som naozaj začal veľmi pozvoľna a až po prvom týždni by som začal s intervalmi a aj to nie úplne naplno. Ozajstný tréning by mal začať až po dvoch týždňoch tréningu a prípravy.          

Chudnutie behom – chcete začať behať pretože nemáte kondičku, alebo chcete dať zopár kíl dole? Samozrejme beh je dobrá voľba ako získať kondíciu a pritom aj zhodíte zopár kíl. Najlepšie je začať pomalým behom, to znamená v takom tempe, aby ste sa vedeli s niekým rozprávať, ak by bol vedľa Vás. Viem, že na začiatok ubehnúť 30 minút je dosť a pokiaľ to nezvládnete, tak to kľudne môžete striedať s chôdzou. Bežte napríklad 5 minút a potom si dajte 3 minúty chôdzu. Takto to opakujte najmenej 30 minút. Postupne by ste sa mali dopracovať k tomu, že odbehnete 30 minút v kuse. Ale asi Vás sklamem, keď Vám poviem, že na 30 minútach ste neskončili. Postupne budete pridávať minúty tak, aby ste sa dostali až k hodinovému behu. Keď už budete vedieť odbehnúť hodinu v kuse bez problémov, potom pridajte aj nejaké intervaly, keďže po čase si organizmus zvykne na jednostrannú záťaž a samozrejme aj váha prestane klesať. K tomu všetkému ešte jedna veľmi podstatná maličkosť: keď ste začali s behom, bolo by dobré trochu upraviť aj jedálniček, aby to malo efekt. Celé si to zhrňme na koniec:  Prvý mesiac behajte 3 krát do týždňa a druhý  4 krát týždenne. Nezabúdajte, že stále beháte voľne, čiže v tempe pri ktorom sa viete rozprávať. Keď sa dostanete na jeden hodinový beh v týždni, začnite s intervalovým tréningom a nezabudnite na úpravu stravy.