Běžecké tipy Marcela Matanina #2

Tak a máme tu opäť zimu, ale ako znie jedno porekadlo: „Nie je zlé počasie, ale len zle oblečený bežec“, tak to naozaj platí.

Ani zima, ani sneh a ani mráz by Vás nemali odradiť od behania a športovania. V tomto počasí je najlepšie behávať radšej pomalšie, aby priedušky dostali naozaj čo najmenej zabrať. V prípade, ak ste náchylnejší na priedušky, tak si kľudne dajte cez ústa šatku, aby ste nedýchali priamo studený vzduch. Samozrejme nesmieme zabúdať ani na periférne časti nášho tela, pretože tie počas chladného počasia trpia najviac. Odporúčam nosiť čiapku a rukavice, keďže hlavou strácate najviac tepla a keď sa zapotíte, tak potom Vám nie je zima na hlavu. Čo sa samotného oblečenia týka, je lepšie sa na zimu obliekať vrstvene. Čiže ako spodnú vrstvu by som odporučil termo prádlo,  potom druhú vrstvu, ktorá odvedie pot a na vrch niečo, čo Vás bude chrániť aj zvonku. Vhodné je niečo s WINDSTOPPER technológiou alebo niečo podobné a nepremokavé. Samozrejme aj obuv by bolo vhodné prispôsobiť danému stavu povrchu a poveternostným podmienkam. Ak je vonku veľa vody na ceste, tak radšej niečo nepremokavé (GORE-TEX) a v prípade snehu a ľadu odporúčam niečo s trailovou podrážkou, aby sa Vám veľmi nešmýkalo.

hudec

Foto: archiv Tomáše Hudce ambasadora Go Create Performance s.r.o.

Čo sa samotného tréningu týka, tak  v tomto období sú najvhodnejšie tréningy, kde sa stále hýbete. Ak nie ste skúsený bežec, tak nerobte žiadne intervalové tréningy, kde počas pauzy stojíte. Ak ste spotený a nevhodne oblečený, tak si skôr uškodíte ako natrénujete, pretože prechladnete a budete sa musieť na nejaký čas s tréningom rozlúčiť. Takže radšej behávať pomalšie behy a stále sa hýbať. Ak sa ale aj pre nejakú intenzitu rozhodnete, tak potom by som navrhoval tempové behy, pri ktorých ste stále v pohybe a pritom robíte aj intenzitu. Hlavne dbajte nato, aby ste sa stále hýbali a neprechladli.

Blížia sa nám najkrajšie sviatky roka aspoň podľa mňa a samozrejme k nim patrí aj kopec dobrého jedla a koláčov. Môžete si dať skoro všetko, ale s mierou. Nezabúdajte pritom na tréning. Nemusíte behávať príliš vysokú intenzitu, ale je potrebné sa stále držať v kondícii. Aj cez sviatky je fajn, ak sa pôjdete prebehnúť, ale možno radšej v pomalšom tempe a dlhšiu vzdialenosť. 

Pozn.: Máte-li na Marcela jakékoliv dotazy ohledně běhu, napište na email gcp@go-create.sk a my společně některé vybereme a příště zodpovíme.