Ako dobiť energiu na maratón?

 

Bez ohľadu na to, koľko hodín na trati stráviš, bude maratón pre tvoje telo extrémnou záťažou. Platí to aj pre elitných bežcov rovnako ako pre hobíkov. Nič sa preto nesmie podceniť. A správna výživa už vôbec nie! Ako na takýto závod dobiť energiu?

1

Naše tipy môžeš vyskúšať už na Mezinárodnom maratóne mieru,ktorý sa beží v Košiciach 6. októbra. Na mieste bude aj Edgar a zoženieš ho samozrejme u nás v Go Create Performance stánku 4. a 5. októbra.

Príprava na preteky svojim spôsobom začína už večer pred nimi. Už vtedy je potrebné myslieť na to, aby tvoje telo malo pri závode dostatok energie, čo docieliš už skorým zalahnutím do perín, ale aj skladbou jedálničku.

Čo na večeru?

V rámci večere je potrebné do seba dostať čo najviac sacharidov, aby sa v svaloch navýšili zásoby glukogénu, ktorý tvorí tvoj hlavný zdroj energie pre vytrvalostné aktivity. Jedlo by pritom malo byť skôr ľahšie, t.j. v nízkotučných úpravách a bez exotických prísad, aby príliš nezaťažili žalúdok. Vhodnou voľbou sú jedlá z  cestovín, ryže, zemiakov či obilnin, mäsa by malo byť skôr menej. Taktiež zvýš príjem tekutín.

Čo na raňajky?

V podobnom duchu by mali byť aj raňajky. Pokiaľ je štart pretekov doobeda, budú pravdepodobne tvojou poslednou tuhou stravou a mal by si sa najesť najneskôr 3-4 hodiny pred vybehnutím. Obsahovať by mali prevažne sacharidy (cca 80%) a menšie množstvo bielkovín, vyvaruj sa tukom a väčšieho množstva vlákniny.

K pečivu (je lepšie biele ako celozrnné) si môžeš dať ovocie (ideálne menej kyslé) alebo nízkotučný mliečny výrobok (syr, jogurt, mlieko). Často sú odporúčané cereálie alebo ovsené vločky s nízkotučným mliekom či jogurtom, to ale platí len v prípade, že máš tento typ stravy odskúšaný.

Čo na obed?

Ak sa beží až poobede, platia rovnaké pravidlá aj pre obed. Tu môžeš skúsiť cestoviny alebo ryžu s paradajkovou omáčkou alebo pečené zemiaky s nízkotučným tvarohom. Nezabúdaj dostatočne piť, nie však nápoje, ktoré dehydratujú (káva, čierny čaj, alkohol)

Čo pred štartom?

Ešte hodinu pred štartom konzumuj sacharidy, ale len v menšom množstve a výhradne v dobre vstrebateľnej forme. Ideálnou voľbou je pre tento prípad Edgar, ktorý sa skladá zo štyroch druhov sacharidov. Ich premyslená zmes ťa bude potom zásobovať energiou počas niekoľkých hodín v pretekoch a to veľmi rovnomerne- Rozhodne nezaťaží žalúdok ako klasické jedlo a naviac dokáže predĺžiť tvoj výkon.

Čo na trati?

Pokiaľ vieš, že na trati stráviš viac ako 4 hodiny, doporučujeme Edgar popíjať tiež na trati. Inšpirovať sa pritom môžeš radami ultramaratónca Pavla Paloncýho, ale aj inými metódami, ktoré ťa budú zásobovať energiou. Viac sa dočítaš na www.edgarpower.cz

Čo v cieli?

Akonáhle prebehneš cieľovou bránou, snaž sa svojmu telu dodať nielen energiu ale aj látky, ktoré potením stratilo. Po dobehu mysli na príjem sacharidov a bielkovín, aby tvoje telo malo dostatok živin a mohlo rýchlo zahájiť regeneračné procesy. S tým všetkým ti Edgar pomôže, tvoje svaly totiž pripravoval na rýchlejšiu regeneráciu už počas samého výkonu.

Čo robí Edgar výnimočným?

  • Dodá energiu až na 5 hodín športového výkonu.
  • Predlžuje výdrž a urýchľuje regeneráciu tela.
  • Ľahko sa užíva a nespôsobuje tráviace problémy - nezaťažuje žalúdok
  • Má príjemnú čokoládovú príchuť so sladkým nádychom.
  • Je bez chemických konzervantov, zakázaných látok aj energetických stimulantov.
  • Testovaný World Anti-Doping Agency.
  • Nahradí plnohodnotné jedlo tesne pred náročnou fyzickou aktivitou.
  • bez kofeínu
  • bez farbív
  • bez lepku
  • bez sladidiel

Držíme vám všetkým palce a tešíme sa na vás u nás v stánku pri hlavnom vchode do Aupark Košice.

Autor: www.edgarpower.cz